Културни програми у нашој цркви

Недеља 8. децембар 11.30 (после Литургије)
Храм Св. Николе Зандам 

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ
ЛУКА У МАНАСТИРИМА
– о заустављеним тренуцима времена
аутора Бориса Трбића и Јелене Туцаковић

Дођите да са ауторима разменимо искуства и разговарамо о питању идентитета наше деце одрасле у дијаспори, и њиховом сусрету са кључним носиоцима српског, православног наслеђа и културе.

Црква Светог Николе у Зандаму и Удружење „ИРМОС“ из Чачка позивају вас на промоцију књиге и разговор са  ауторима.

Учесници:
Јелена Туцаковић – графички дизајнер и етнолог из Београда, кустос Етнографског музеја, тумач наслеђа на сталној музејској изложби и кроз радионице за децу.

Борис Трбић (преко видео линка из Аустралије) – сценариста из Мелбурна, предавач на универзитетима Deakin, Victorian College of the Arts, RMIT, Monash, коаутор сценарија овогодишњег победника ФЕСТА – филма Мистерије тескобе или Процес у биоскопској сали.

Ирена Чоловић – вероучитељица из Чачка, једна од оснивача удружења за промоцију хришћанске културе ИРМОС, докторанд Богословског Факултета СПЦ у Београду.

Уторак 5.новембар 19.00
Храм Св. Николе Зандам

Обележавање 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве у нашој парохији

​Поводом прославе 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве, у уторак, 5.новембра имаћемо част да у нашем храму дочекамо Његово Преосвештенство Епископа диоклијског г. Методија и Архимандрита Илариона из манастира Драганац на Косову.
Вечерња служба почиње у 19.00 а после вечерње је предавање на тему велике годишњице и сусрет гостију са нашим верницима.

ЗАНИМЉИВО ПРЕДАВАЊЕ У НАШОЈ ЦРКВИ

Професор Дејан Раковић са Електротехничког факултета у Београду ће 15.септембра, са почетком у 17 сати, у српској православној цркви у Зандаму, одржаће предавање на тему: “ О свести и слободној вољи: Од науке до духовности”.

Од како је 1974.године дипломирао на одсеку за Техничку физику Електротехничког факултета као најбољи студент у својој генерацији, професор Раковић је преко магистратуре, доктората и више од 250 научних радова и саопштења, направио значајне научне помаке у областиима физике и технологије електроматеријала и биоматеријала, биофизике и квантне информатике. Кроз своја истраживања биофизичких, квантних и холистичких (свеобухватних) енергетских процеса успоставио је значајне корелације између индивидуалне и колективне свести, дотичући при томе и религијске аспекте, као и питања животне детерминисаности (предодређености) насупрот слободне воље.
Професор Раковић, који ће у Холандији учестовати на конгресу о свеобухватним приступима у психологији и медицини, био је љубазан да прихвати позив да нам презентује део својих истраживања и у директном разговору одговори на питања о повезаности науке, психологије и религије.

​Релевантан линк: http://dejanrakovicfund.org/

Видовдан 28. јуна 2019.

Видовданска пројекција документарног серијала о Косовском предању и његовом значају за српски национални идентитет.

КОСОВО – ИЗМЕЂУ НЕБА И ЗЕМЉЕ 
документарни серијал

Петак 28. јун

19.30 НАЦИЈА И МИТ
​20.30 БИТКА

​После пројекције разговор са једним од аутора о. Ненадом Илићем. 


Недеља 30.јун
После Свете Литургије која почиње у 10.00

11.30 ЖИВО ПРЕДАЊЕ
12.30 Пројекција ексклузивног материјала о прослави Видовдана у окупираном Крушевцу за време Другог светског рата.

Четвртак 6. јун у 20.00 часова. 

​Сала парохијског дома Цркве Светог Николе у Зандаму.
​Европска премијера на Спасовдан 

СВЕТИ МАРДАРИЈЕ – ВЛАДИКА БЕЗ АДРЕСЕ

Документарно-играни филм.
Сценарио: Хаџи Братислав Николић
Режија: Бранка Бешевић – Гајић
Извршни продуцент: Марко Сандаљ
Трајање: 64`