долазак свештеника у дом

Вријеме послије Богојављења (у неким крајевима и послије Божића), почетком Васкршњег поста или пред крсну славу, је период благосиљања кућа и освећење водице. Свештеник доноси благослов Божији који унапређује, штити код непријатеља и болести и у сваком погледу уноси радост у дом.

На воду која се освећује свештеник овим светим чином призива Божији благослов, те она добија силу која служи на исцјељење душе и тијела, на одагнање видљивих и невидљивих непријатеља, на освећење и очишћење оскрнављених ствари и предмета за људску употребу; једном ријечи, на вeлику духовну корист оних који вјерују и са повјерењем је употребљавају.

На тај начин, освећење водице по домовима није само обичај, него и потреба вјерника, да повремено буду освећени и очишћени кропљењем светом водицом. 

Доласком свештеника и кроз разговор са њим његујемо и нашу духовност, православље и светосавље, чувамо своју вјеру и традицију. То је прилика и да питамо за вјерске непознанице а све то може доста да користити родитељима и дјеци за духовно изграђивање које јача међусобно поштовање и повјерење у продици.

Ако имате жељу да свештеник дође у Ваш дом, можете га позвати на: 
+31 6 15 64 89 77‬ (парохијски број)
+31 6 85 80 73 76 (лични број свештеника)